Etiopia Yirgacheffe Mamo Kacha Mărește

Etiopia Yirgacheffe

Țara: Etiopia

Regiune: GedeoYirgacheffe

Altitudine: 1410 - 1800 m

Varietate: Heirloom

Sistemul de procesare: spălată

Perioada de recoltă: Octombrie - Decembrie

Tip cafea: 100% arabica

Note de degustare: dulce, cu arome de ciocolată și portocală si o ușoară aciditate citrică

Recomandată pentru: aeropress, filtru (V60), moka, espresso

More details

38,90 lei (TVA inclus)

Livrare în Cluj-Napoca (în max. 48 ore) – 9 lei (GRATUIT la comenzi peste 100 lei)

Livrare în Romania (în max. 48 ore) – 13 lei (GRATUIT la comenzi peste 150 lei)

Mai multe informații

Poveste

O legendă etiopiană povestește despre un păstor pe nume Kaldi şi turma lui de capre. Acesta a observat un comportament destul de agitat al caprelor, după ce acestea consumaseră fructele unui arbust. Curios de acest fenomen, Kaldi a încercat să consume şi el acele fructe și a constatat că îi oferă o senzație de revigorare. Auzind despre această plantă extraordinară, călugării au uscat fructele, astfel încât să le poată transporta la mănăstirile mai îndepărtate. Aceştia au obţinut o băutură din boabele de cafea care îi ajuta să stea treji toată noaptea, prelungindu-şi astfel orele de rugăciune. Pornind de la această poveste, băutura a devenit cunoscută sub numele de kahweh, acesta fiind termenul arab pentru revigorant.

Mulți oameni cred că Etiopia este locul de origine a arborelui de cafea. Arborele de cafea crește cel mai bine la înălțimi de 1200 - 2000 de metri și fructele sale sunt recoltate din octombrie până în decembrie.

Doar 2% din culturile de cafea sunt deținute de către guvern, în timp ce aproape jumătate din populația tării lucrează în industria cafelei. Se poate spune că această industrie joacă un rol important în economia Etiopiei.

Totodată, trebuie menţionat că 98% din cafeaua etiopiană este plantată de către fermele mici de cafea, acestea nefiind mai mari de un hectar. Astfel, fermierii au posibilitatea să îngrijească plantația cu o mai mare precizie. Bineînţeles, calitatea boabelor de cafea se resimte în aroma şi gustul final din ceașca de cafea.

Yirgacheffe poartă numele originii sale care se întinde pe partea de sud a Etiopiei şi deasupra regiunii Sidamo. Yirgacheffe se spală în același mod ca Sidamo. Aceasta metodă este folosită doar pentru cele mai bune tipuri de cafea.